Konkurs za StarTech grantove otvoren do 31. maja

Bez autora
Apr 15 2024

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je danas novi StarTech program, u okviru kojeg inovatori u Srbiji imaju priliku da se prijave i dobiju do 50.000 dolara bespovratne pomoći.

Pored toga, ove godine uveden je i konkurs za Program ubrzanog razvoja koji obuhvata obuke i mentorstvo, kao i podršku u izradi i plasiranju materijala koji naše inovatore treba da predstave u najboljem svetlu potencijalnim investitorima, a njihove proizvode stranim tržištima.

Ovo uključuje i mogućnost učešća na događajima za povezivanje startapa i investitora i na međunarodnim sajmovima i izložbama.

Konkurs je deo šireg projekta kompanije „Filip Moris”, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED, uz podršku Vlade, a sa ciljem ubrzanog privrednog rasta i transformacije naše ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu i zasnovanu na znanju i inovacijama.

Begović je na konferenciji za novinare navela da je veoma značajno to što je fokus StarTech-a na povezivanju fakulteta, naučnoistraživačkih organizacija i privrede sa ciljem da se olakša razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Prema njenim rečima, ovaj projekat već tri godine doprinosi ključnim prioritetima Vlade, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama.

Zajedno sa partnerima iz kompanije „Filip Moris” i NALED-om gradimo novi inovacioni ekosistem sa željom da pružimo podršku inovatorima kako bismo došli do snažnijeg ekonomskog razvoja, ali i razvoja društva u celini, poručila je ministarka.

Direktor korporativnih poslova za region Jugoistočne Evrope u kompaniji „Filip Moris” Ivan Miletić ukazao je na to da na ovakvim reformskim poduhvatima javni i privatni sektor moraju da rade zajedno.

Kada smo pokretali StarTech, imali smo jasan cilj, a to je transformacija domaće ekonomije tako da bude zasnovana na znanju. Projekat je doprineo tome da se poveća broj inovativnih biznisa, stvore bolji uslovi za inovatore i Srbija pozicionira kao zemlja koja podstiče inovativne biznise, naglasio je on.

Programska direktorka NALED-a Jelena Bojović saopštila je da su za naredna dva konkursa opredeljena bespovratna sredstva u iznosu od milion dolara.

Nakon prve tri godine programa, tokom kojih je podrška u većoj meri bila usmerena na inovacije u ranoj fazi razvoja, nastavljamo aktivnosti sa fokusom na projekte većeg nivoa spremnosti za izlazak na domaća i strana tržišta investicija, proizvoda i usluga, objasnila je ona.

Bojović je predočila da će se zato u ovom ciklusu dodeliti najmanje deset većih grantova i pružiti podrška kroz Program ubrzanog razvoja, i dodala da je svim zainteresovanim do 10. maja dostupna i besplatna stručna podrška za pripremu prijave za konkurs.

Predstavnica kompanije „Coming Computer Engineering” Višnja Crnogorac pozvala je sve zaintersovane da se prijave za novi krug konkursa, navodeći da je ova kompanija, u saradnji sa Mašinskim fakultetom iz Niša, razvila robota za poljoprivredne poslove uz pomoć StarTech projekta.

StarTech je do sada podržao 82 inovacije kroz grantove od oko tri miliona evra. Među nagrađenim su uređaji za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, merenje temperature beba, praćenje pasa, mobilni skener glave, softver za automatsko prevođenje na znakovni jezik, aplikacije za praćenje poljoprivredne proizvodnje, probiotik za dijabetes, suplement protiv helikobakterije, sistem za prevenciju šumskih požara...

Rok za prijave je 31. maj, a detaljne informacije o programu, svim uslovima i neophodnoj dokumentaciji za učešće, mogu se naći na sajtu www.startech.org.rs.

Za sve dodatne informacije tu je i Kontakt centar na adresi info@startech.org.rs i broju telefona 0800 000020.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik